leerlinggebonden financiering


leerlinggebonden financiering 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; onderwijs en opvoeding; neologisme)

financiering die is afgestemd op de behoeften van de individuele leerling, met name op die van basisschoolleerlingen met een geestelijke of lichamelijke handicap of met een chronische ziekte die financieel extra ondersteund worden
De extra som geld die betaald wordt voor leerlingen met een handicap of chronische ziekte staat bekend als het rugzakje.

Algemene voorbeelden


De CG-Raad wil bereiken dat: [...]. Er voor leerlingen met een handicap of chronische ziekte extra onderwijsondersteuning op school komt en een extra som geld – bij elkaar ook wel een 'rugzakje' genoemd. Ze kunnen dan – in overleg met de school - ondersteuning inkopen die ze nodig hebben in het regulier onderwijs. Met deze leerlinggebonden financiering is in 2002 van start gegaan.

http://www.cg-raad.nl/organisatie/mjpinleiding.html

Uitgangspunten zijn het vergroten van de zeggenschap van ouders en het verbeteren van het aanbod van speciale voorzieningen. Om deze uitgangspunten te kunnen realiseren wil de overheid leerlinggebonden financiering invoeren. Hiermee kunnen ouders hun invloed op de onderwijsbegeleiding van hun kind vergroten en worden scholen aangezet beter in te spelen op de hulpvraag en behoeften van hun leerlingen.

http://www.amman.nl/tekenvan/ilesplaats.htm

Het Procesmanagement Primair Onderwijs organiseert conferenties en verzorgt inleidingen, workshops en publicaties om die visie te helpen ontwikkelen. Met medewerkers aan verwante terreinen als integraal personeelsbeleid, informatie- en communicatietechnologie en leerlinggebonden financiering voeren de procesmanagers regelmatig overleg.

http://www.pmpo.nl/

Maandag debatteerde de Tweede Kamer met de bewindsvrouw over de invoering van de zogenaamde leerlinggebonden financiering, ook wel het rugzakje genoemd. Ouders van leerlingen met een verstandelijke of lichamelijke handicap kunnen dan zelf bepalen naar welke school hun kind gaat. Dat mag een 'gewone' basisschool zijn, maar ook – zoals nu – een school voor speciaal onderwijs. De extra kosten voor de school, zoals begeleiding en leermiddelen, worden in beide gevallen uit het 'rugzakje' van het kind betaald.

Reformatorisch Dagblad,

Het speciaal onderwijs op bijzondere grondslag mag geen leerlingen weigeren om levensbeschouwelijke redenen. Dat willen de fracties van PvdA, VVD en D66 vastleggen in een wet over leerlinggebonden financiering.

Reformatorisch Dagblad,

Als ook voor het VSO ZML een leerlinggebonden financiering wordt ingevoerd, bepaalt de indicatiecommissie voor de leerlinggebonden financiering de bovengrens van het VSO ZML.

http://www.dse.nl/~rikie67/speciaal%20onderwijs.htm

Met grote regelmaat wordt de NKO uitgenodigd om over een bepaald onderwerp een standpunt naar voren te brengen of om mee te denken over het toekomstig beleid zoals de klassenverkleining, leerlinggebonden financiering, de schooltijden (vier- of vijfdaagse schoolweek), studiehuis en Kwaliteitskaart.

http://www.nko.nl/

Kan een leerling uit het speciaal onderwijs het extra geld dat hij dáár kost meenemen als hij op een gewone basisschool wordt geplaatst. Dit 'rugzakjesmodel' wordt uitgewerkt door de commissie Leerlinggebonden financiering.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010870812:mpeg21:a0186,

Leerlinggebonden financiering (ook wel bekend als 'het rugzakje') biedt niet de garantie van goede begeleiding en moet vervangen worden door een betere financiering van de school als geheel.

http://www.sp.nl/partij/theorie/program/eerste_weg_links.pdf

Vaste verbindingen